Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pascha

11. 6. 2014

 Během velikonočních svátků se ve Finsku, stejně jako u nás, konzumují vajíčka ve všech možných podobách. Speciální a typické pro finskou kulturu jsou pak velikonoční dezerty. Velice oblíbený dezert Pascha vyráběný z ochuceného tvarohu, který se přecedí přes plátýnko a nechává 24 hodin v chladu odstát. Finové jej nejraději konzumují s ovocem a sladkým velikonočním bochánkem Kulitsa, který se pramálo liší od klasického českého mazance. Další oblíbenou sladkostí, která je neodmyslitelně spjata s finskými Velikonocemi, je žitná kaše Mamii. Kaše se tradičně vaří na kamnech celý den a poté se peče několik hodin v troubě. Finové si tento zvláštní dezert vychutnávají doplněný cukrem a smetanou.

077232_05_836130.jpg