Jdi na obsah Jdi na menu
 


Něco málo o Vánocích

18. 6. 2014

 Narozdíl od mnoha dalších zemí (ale stejně jako v Česku) je Štědrý den nejdůležitější vánoční svátek. To zahrnuje vánoční saunování, přípravu slavnostního jídla a poté požitek z tradičních lahůdek jako je sleď, rosolli (zeleninový salát s řepou, mrkví, bramborami a nakládačkami), losos, jikry, bramborové rendlíky, mrkev s tuřínem, vánoční šunka, studený dezert ze švestek a perník.

Nejdůležitější částí večera je samozřejmě chvíle, kdy na dveře zaklepe Santa Claus. Jeho slova jsou vždy stejná: "Jsou zde nějaké hodné děti?" Pochopitelně, v každé rodině jsou přece výhradně jen hodné děti. A všechny dostanou dárky.

Finové milují zpívat koledy. Koledy se zpívají v mnoha kostelech před Vánoci, při koncertech, na ulicích, ale také i ve finských domácnostech.

Jedna z nejkrásnějších chvílí Štědrého večera je návštěva hřbitova (velice sympatické :)). Příbuzní si připomínají své blízké zesnulé a zapalují na hrobech svíčky. Moře svíček pod tmavomodrou oblohou a bílým sněhem tvoří nezapomenutelný pohled.

První svátek vánoční je dnem klidu a odpočinku. Čtou se knihy, které přinesl Santa a jí se jídlo, které zbylo ze Štědrého večera. 26. prosince, na Druhý svátek vánoční, se navštěvují příbuzní a přátelé navzájem. A pokud počasí dovolí, pořádají se různé venkovní aktivity, třeba jízdu na saních či na koni. Podle pověsti, mučedník Štěpán, který byl ukamenován k smrti, pracoval v Herodových stájích. A i ve Finsku je sv. Štěpán patronem koní a jezdců. Na den svatého Štěpána jsou i zahrnovaly oslavy tedy i koně. Lidé jsou o Vánocích také laskaví ke zvířatům, krmí své domácí miláčky dobrůtkami a nezapomenou ani na lesní zvířata, kterým vždy přinesou něco na zub. Finové myslí i na ptactvo. Na dvorech, zahradách a balkónech jsou vytaženy snopy ovsa, což naši okřídlení přátelé jistě vítají s radostí, neboť shánění potravy během zimy je pro ně velice obtížné.

Vánoční období končí po novém roce. Ozdoby se uklízejí do skříní pro příští rok a stromky odvezou popeláři. Mnoho rodin si ponechává vánoční pohlednice. Finské poštovní služby doručí každým rokem něco okolo 50 miliónu pohlednic. Naštěstí e-mail a esemesky ještě nenahradily hmatatelné milé pozdravy od přátel...